Menu
Gilles van Dalen en Dick Wever

De drie regels voor het selecteren van vee

Álle dieren van Vlees van Gilles worden gecheckt door Gilles van Dalen zelf, oprichter en oud-eigenaar van G. van Dalen’s Vleescentrale. Wekelijks wordt er in opdracht van Dick Wever 1000 kilometer gereden om boeren te bezoeken en vee te inspecteren. ‘Goed contact houden is essentieel om een uitstekend product te kunnen garanderen,’ benadrukt Gilles.



Bijna 70 jaar oud en een vracht aan ervaring neemt Gilles met zich mee. ‘Binnen 10 minuten weet ik of de boer het voor elkaar heeft,’ geeft hij aan om dit te onderstrepen. Er zijn met name drie aspecten waar hij goed op let:

1. Liefde voor het vak

Hoe praat een boer over zijn vee? Welke keuzes worden er gemaakt als het gaat om dierenwelzijn? Is er liefde voor het vak? ’Ik mag werken in een prachtig vakgebied en ik werk graag samen met mensen die dit ook vinden.’

2. Voer

‘Voeren is een vak. Wil je weten of een boer dit goed aanpakt? Inspecteer de stront.’ Gilles en Dick weten precies welke leveranciers het beste voer leveren én de boeren goed kunnen adviseren. ‘De eerste snee gras in mei is bijvoorbeeld rijk aan eiwitten, daar moet je je voer op afstemmen.’

3. Stal

‘Aan de stal kun je vaak goed zien of een boer zijn zaken op orde heeft. Soms is het een vieze bende, dan is het tijd om afscheid te nemen.’ Gilles is ook geen fan van roostervloeren. ‘Ten eerste is het niet prettig voor het vee, ten tweede zorgt het ervoor dat spieren verkrampen en daardoor het vlees uiteindelijk minder mals bij de slager ligt. Daar beginnen we dus niet aan.’

Als je met Gilles en Dick om tafel gaat, moet je niet teveel andere dingen in je agenda hebben staan. Of teveel open vragen stellen. Er valt nogal wat te vertellen over de wereld van vlees en de bedrijven & mensen die daarin een rol spelen. Dick: ’Als advies geef ik mee: eet vlees met mate, koop lokaal, koop bij de slager. Het product dat wij verzorgen is heel bijzonder, iedereen in de keten gaat er met veel zorg mee om. Net als bij jou, wanneer het ’s avonds op je bord ligt. Neem er de tijd voor om het goed te bereiden. En probeer soms eens een ander stuk vlees, er zit meer aan koe dan biefstuk. Dit is tevens een taak voor de slagers, neem je klanten daarin mee.’

En als Vlees van Gilles daarin kan meedenken, doen we dat natuurlijk graag.